Hoe fiets je een hele winter gratis op jouw smarttrainer? Van Rouvy tot Zwift…

Natte dagen, koude tijden: het ideale moment om lekker in je badkamer, berghok of fitnessruimte in een virtuele wereld te stappen. Met een smarttrainer kan je koersen tegen andere leden, een beroemde beklimming uit de Tour de France rijden of gewoon rustig warmdraaien. Er zijn tal van mogelijkheden met jouw Tacx, Wahoo, JetBlack, Zycle, Bkool, Elite of Saris. Heel veel apps bieden de nodige virtuele ondersteuning aan. Helaas zijn de meeste apps betalend. Daarom zal ik alle gratis opties bespreken, zodat je een hele winter lang gratis op jouw smarttrainer zit.

1. Rouvy

(eerste twee weken gratis)

Rouvy is een van de meest onderschatte apps op de markt. De hoeveelheid virtuele routes die je via Rouvy kan fietsen, is haast ontelbaar. Er is keuze uit rondritten, beklimmingen, vlakke ritten, MTB-trails, tijdritten, sprintjes, triathlonroutes,… De Pyreneeën, de Alpen, de UK, Tour de Suisse,… behoren allemaal tot de opties. Rouvy is de eerste twee weken gratis. Hiermee test je alle mogelijkheden die de app te bieden heeft. Daarmee weet je meteen wat je koopt. In tegenstelling tot veel andere apps, waar de free trial amper mogelijkheden biedt. Ik testte zes routes, met telkens een tussensprint of twee.

2. Tacx

(eerste maand gratis bij aankoop van een Tacx-trainer. Nadien een vijftal gratis demo’s.)

Tacx biedt bij de aankoop van een Tacx-trainer ook één maand gratis toegang tot de app aan. Via een code krijg je toegang. De hoeveelheid filmpjes met virtuele ondersteuning is veel beperkter, vergeleken met Rouvy. De kwaliteit ervan is echter een constante. Tacx produceert goede smarttrainers en de app voor je tablet is recent verbeterd.

3. B’TWIN Training by Kinomap

(Enkele ‘free access’ filmpjes die je niet kan uploaden op Strava.)

Deze trainingsapplicatie is een ontgoocheling. Je kan gratis filmpjes afspelen van de community. Er zijn wereldwijd opties. Hiervoor ga je bij ‘playlists‘ naar ‘free access‘. Daar vind je een achttal filmpjes, onder het mom van ‘try before you buy‘. Ik koos een filmpje, maar ik voelde geen aanpassingen van mijn smarttrainer wanneer er virtueel bergop werd gereden. Enkel de cijfers gaven aan dat het bergop ging. Of dit in de betalende versie wel zo is, is nog maar de vraag? Als de vrije versie tegenvalt, waarom dan betalen? De gereden route kon je niet uploaden op Strava.

4. BKool Indoor

(Geen noemenswaardige gratis opties)

Ook BKool heeft weinig tot niets gratis te bieden. Testen is daardoor niet echt mogelijk. De beschikbare filmpjes in de vrije ruimte, geven geen virtuele beelden. Je krijgt gewoon een standaardscherm met cijfers. Hierdoor is BKool helemaal niet interessant om een keertje te testen. Ik zou deze optie dan ook gewoon overslaan. Ik testte een route uit en kon deze niet uploaden naar Strava. Dit is een gemiste kans.

5. Zwift

(Eén tot drie maanden free membership)

Zwift is één van de bekendste apps om virtueel te trainen. Bij de aankoop van mijn smarttrainer kreeg ik drie maanden gratis Zwift cadeau. Zwift probeert daarmee de nodige sportievelingen te lokken: een goede strategie. En ik moet heel eerlijk bekennen: sinds ik Zwift gebruik, vind ik de andere betalende apps niet meer interessant. Ik vind het gewoon veel boeiender om in Watopia te fietsen dan om een uur bergop te rijden zonder al te veel interactie. Met een abonnement van drie maanden kan je al wat guur weer tijdens de wintermaanden vermijden.

Besluit

Qua open source mogelijkheden zijn er weinig tot geen goede gratis opties op de markt. Bij de aankoop van een smarttrainer krijg je heel wat ‘gratis’ opties, maar deze voordelen zijn slechts tijdelijk. Nadien betaal je. Tacx heeft met de Flux-modellen de best betaalbare smarttrainers en ook de ondersteunende app van Tacx is prima. Rouvy is een heel fijn alternatief voor meer beelden, opties en routes. Persoonlijk vond ik deze filmpjes na verloop van tijd eentoniger. De hoeveelheid variatie en interactie wist mij onvoldoende te triggeren. Ook het oeverloos bergop rijden, zonder een gratis afdaling werkt demotiverend.

De enige echte motivator in dit lijstje was Zwift. De beelden zijn ‘gevirtualiseerd’ waardoor je jouw rit vanuit verschillende standpunten kan bekijken. Het verdienen van badges, samen fietsen, koersen rijden, likes kunnen geven of zogenaamde ride-ons, het drageffect, de grote hoeveelheid vlakke en geaccidenteerde parcoursen, maakt van Zwift een topervaring. De jaarlijkse fee van 180 EUR is voor sommigen misschien wat prijzig. Kies dan voor een driemaandelijks abonnement van 45 EUR: een ideaal kerstcadeau. Dit om de koude winter te overleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s