VIDEO: De prachtigste afdaling in de Picos de Europa – Jitu de Escarandi

Jitu de Escarandi heeft verschillende namen. In de Vuelta werd deze klim in 2015 tot Alto de Sotres omgedoopt. Ook Collado de la Caballar wordt onder de lokale bevolking gebruikt voor een deel van de klim, net als Collada Barreda. Van alle beklimmingen die ik in om de Picos de Europa deed, vond ik deze met voorsprong de mooiste. Ook al is de klim een doodlopende weg naar Tresviso. De afdaling beleef je helemaal anders.

Vanuit Arenas de Cabrales klim je in 21 kilometer met 5.6% naar 1317 meter. Het eerste stuk is vals plat. Na Poncebos gaat de weg fors omhoog. Van Tielve tot Sotres is de beklimming opnieuw gemakkelijk te verteren. Na Sotres volgt het laatste zeer steile deel tot Collado de la Caballar. Dan heb je een laatste stukje tot de grens tussen Asturias en Cantabria. De afdaling naar Tresviso loopt dood in het dorp en gaat over in een onverharde weg die niet echt geschikt is voor racefietsen. Dan maak je best rechtsomkeer.

Afdalen… De afdaling leg ik vast met mijn GoPro. Een filmpje zegt meer dan duizend pedaalslagen… De snelheid die ik zelf ervaar, kan je in dit filmpje zien:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s