Cycletours #10: Lagos de Covadonga is veel meer

De Lagos de Covadonga is meer dan een legendarische beklimming in de Vuelta a España. Het is een soort Lourdes in de Spaanse geschiedenis, maar dan minder overdreven. Het hele heimatverhaal begint hier met ene Pelayo. Deze Asturische koning was in de 8e eeuw als enige bestand tegen de Moorse invallen. Vanuit het bergachtige gebied wist hij met zijn troepen weerstand te bieden aan de moslims.

Het koninkrijk Asturië bleef als enige rijk katholiek op het Iberische schiereiland. Meer dan 700 jaar bleven Portugal, Midden- en Zuid-Spanje islamitisch. Het kalifaat Cordoba heerste. De Reconquista startte hier in Covadonga. De eerste gewonnen veldslag voor katholieke “Spanjaarden”. Stapsgewijs veroverden en heroverden ze meer en meer. In 1492 verloren de moslims definitief met de Val van Granada.

Toerisme

Vandaag is het dorpje Cangas de Onís een beetje de uitvalsbasis voor veel toeristen om Covadonga, de twee prachtige bergmeren: Lago Enol en Labo Ercina en de vele souvenirwinkels te bezoeken. De toegang tot de top is enkel voorbehouden aan wielertoeristen, wandelaars en mensen met een busticket. Door de beperkte parkeerplaatsen boven, worden maar enkele wagens toegelaten. Bussen brengen iedereen naar de Lagos.

De ene bus na de andere past nipt tussen de vangrail en de grillige bergflank. Koeien roeren geen vin als zo’n gevaarte passeert. Claxonneren haalt weinig uit. Via walkie talkies blijven de chauffeurs in contact en zorgen ze voor een behouden en veilige rit. In de afdaling kan zo’n metalen mastodont soms plots opduiken. Opletten geblazen en vooruitkijken.

Nadat ik mijn bidonnetjes bijvul, begin ik aan het twee deel van de rit. Deze beklimming start in Cangas de Onís. Een diepe kloof gaat over in een steile weg, die langs die wand naar boven slingert. Er komt maar geen einde aan. Worstelend naar de top. In tegenstelling tot de Lagos de Cavedongo, zoals onze reisleider zegt, geen toerist of kat te bespeuren. Heerlijk is dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s