Cycletours #9: Appeltjes op het appèl

De geur van appeltjes heb ik nooit eerder zo sterk in mijn neusschelpen ervaren. Gisteravond aten we in een lokale kroeg, annex restaurant, waar de cider op een wel heel bijzondere manier het glas bereikte. De chef cider of barman houdt de fles zo hoog mogelijk. Het glas staat zo’n meter lager. Met enige schwung kapt de barman het alcoholische appeldrankje als een waterval naar beneden.

Het spet alle kanten op. Het merendeel van de cider belandt in het glas. Het zwarte hemd van de barman is getransformeerd in een grote natte doek. De gasten kieperen het bodempje cider in een keer naar binnen. Het gaat snel. De fles gaat beetje per beetje, bodempje per bodempje op. Op die manier komt de Asturiaanse cider beter tot zijn recht. De mousserende eigenschappen schuimen als champagne. Die geur: van appels en cider, ze hangen overal tussen de velden.Zee

Na 100 km ruik ik plots de zee. De zilte geur van zeewater hangt in de Ria van Villaviciosa. Ik krijg meteen trek in iets zout. Een bakkerij dat op sluiten staat, laat me als laatste klant binnen. De broodjes zijn op maar de tortilla is zalig. Een blikje cola kap ik in een mum van tijd naar binnen. Een extra appeltaartje om de geur van de dag nu ook te proeven.De laatste 60 kilometer flirt ik met zee. Een smalle bergrug laat me geen glimp opvangen van de Golf van Biskaje. Op de Mirador del Fito krijg ik plots de zee wel te zien. Na een overload aan bergen, dorpen, koeienstront en fruitbomen, is die blauwe afwisseling heerlijk. Tijdens de klim kijk ik continu naar de kust. Ze is te ver weg. Maar van ver zie ik het strand vol badgasten liggen. Likkend aan een ijsje. Rood geblakerd van de zon.

De laatste kilometers peer ik wat meer door. Ik genoeg van alle appeltjes. Ik heb snijwerk op de camping. Een zak uien en een bol look verhakkelen op gepaste wijze, formaat en dikte. De drukte en het toerisme neemt plots enorm toe. Horden busgangers lopen van souvenirwinkel naar ijsjeszaak. De selfies worden duchtig genomen. Smile!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s