Fietsen naar het middelpunt van Europa

Het zogenaamde gat van de duivel start eigenlijk in Frankrijk. In het centrum van Fumay slingert de weg met fietspad, doorheen een smal dal. De top eindigt in België en overal zie je dat je naast de grens fietst. Het beekje dat je rechts ziet, is de Belgisch-Franse grens. Verlaten shops maken reclame voor Belgische sigaretten. In een ander taks- en douaneklimaat was dit hoogstwaarschijnlijk big business.

Na twee en een halve kilometer vals plat en een mooi egaal wegdek, draait de weg rechtsaf. Het wegdek verruwt. Allerlei verkeersboden markeren de grens met nieuwe snelheidslimieten. Putten en barsten: we zijn in België. Deze weg herbergt naast zijn hoogteverschil, nog een andere bijzonderheid voor de regio en België!

Middelpunt
Borden bij het overschrijden van de landsgrens maken je er meermaals op attent. In de gemeente Viroinval bij Oignies-en-Thiérache ligt het middelpunt van de Europese Unie met 15 leden. Een achterhaald middelpunt dat met een granieten ster en een ware Lichtkathedraal uit glas wordt versierd. Bernard Tirtiaux ontwierp het verlaten monument. Zelfs een parking voor de obligate selfie ontbreekt. Ook met de racefiets is het grindpad te midden van de helling moeilijk bereikbaar.

De top heb je nu wel bijna bereikt. Als je je hier nog afvraagt waar de naam van deze klim vandaan komt? Het heeft niets te maken met het stijgingspercentage. Waarschijnlijk gaven de vroegere mijnwerkers, die aan de voet van de weg werkten, deze duivelse naam. De cijfers spreken voor zich:

Gegevens

Lengte: 5.1 km

Percentage: 5.0%

Hoogteverschil: 256 m

Hoogte: 382 m

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s